Om Halsabygda Vassverk

Halsabygda Vassverk SA er et samvirkeforetak i Heim kommune, Trøndelag fylke, som forsyner ca 850 personer vest for Klettelva med vann.

Halsabygda Vassverk SA er organisert etter lov om samvirkeforetak (Samvirkelova). Med samvirkeforetak menes en sammenslutning med hovedformål å fremme medlemmenes økonomiske interesser ved at disse deltar i foretakets virksomhet enten som forbrukere, leverandører eller på lignende måte. Bortsett fra en normal forrentning av eventuell innskutt kapital, blir avkastningen stort sett værende i virksomheten eller fordelt mellom medlemmene på bakgrunn av deres omsetning i foretaket. Ingen av medlemmene har personlig ansvar for foretakets forpliktelser.

Samvirkeforetak bygger på verdiene som ligger i selvhjelp, eget ansvar, demokrati, likhet, rettferdighet, solidaritet, ærlighet, åpenhet, sosialt ansvar og omtanke for andre.

Som medlemmer i Halsabygda Vassverk SA opptas fysiske eller juridiske personer som er eiere av eiendom innen vassverkets forsyningsområde.

Det er kun medlemmer som har innbetalt andelsinnskudd for sine abonnement på en eiendom har rett til vannforsyning fra Halsabygda Vassverk SA.
Andelsinnskuddet godskrives vassverkets egenkapital, og et medlem er kun ansvarlig med det andelsinnskudd som er tegnet.
Andelsinnskuddet tilbakebetales ikke, ved eierskifte av en eiendom overføres medlemskapet til ny eier.

Vassverket ledes av et styre på 5 personer

Halsabygda Vassverk ble stiftet den 23.juli 1969 i Fredheim grendahus. Lagets formål er å skaffe vann til medlemmenes behov. Vassverket startet utbyggingen i1972 med Bjønnavatnet som kilde,  Råvannet har høyt innhold av humus som gir en brun farge på vatnet.  For å rette på dette bygde Halsabygda Vassverk et vannbehandlingsanlegg, som ble tatt i bruk mars 1996.

Råvannet fra Bjønnavatnet til venstre og behandlet vann til høyre

Prosessbeskrivelse

Anlegget har en kapasitet på 17 l/s,  Råvannets fargetall er 45 – 60 og ferdig behandlet vann har en farge under 2. Se bilde ovenfor som illustrerer fargeforskjellen.

Nederst i filteret går vannet gjennom knust marmor og hever pH til ca. 7,5 – 8,0 samt ferdig behandlet vann inneholder 12 – 20 mg Ca/l. Metoden blir kalt “Moldeprosessen”

Anlegget er fullautomatisert og kan også fjernstyres via internett. Måledata overføres via fiberkabler til sentralen og har høy driftssikkerhet

Total ledningslengde              80,4 km

Halsabygda Vassverk forsyner store deler av Heim kommune vest for Klettelva

Effektiv behandling av drikkevannet er viktig for å opprettholde en god vannkvalitet helt frem til forbruker. Det arbeides kontinuerlig med optimalisering av vannbehandlingen. Målet for vanndistribusjon er å sikre at abonnentene får tilstrekkelig drikkevann med riktig trykk og god kvalitet. Vassverket betjener ca. 800 innbyggere, og leverer vann via 50 km med hovedvannledninger. Vannledningsnettet er en viktig del av infrastrukturen. I tillegg til vannledninger jobber vi med tilsyn, vedlikehold og reparasjon av rentvannbassenger, vannpumpestasjoner og trykkreduksjonsstasjoner. Det arbeides aktivt med å redusere vannforbruket ved å avdekke vannlekkasjer på ledningsnettet. Nettet er oppdelt i målesoner med kontinuerlig overvåking av vannforbruket – noe som bidrar til effektiv lekkasjekontroll.
Overvåking og kontroll av vannproduksjonen er viktig. Det tas et stort antall drifts- og kontrollprøver av produsert vann og distribuert vann. Resultatene rapporteres til Mattilsynet.

Basseng:

Kaldbergsvatnet                     300m³

Megård                                  280m³                  

Liabø                                     480m³

Areal nedbørsfelt                 1500da

Areal kilde                             188da

Som sikkerhet for vannforsyningen er Halsabygda Vassverk og det kommunale Valsøyfjord vassverk sammenkoblet for gjensidig reserveforsyning

Utfordringer de nærmeste årene, er utskifting av rør i støpejern, og utbedring av noen sjøledninger

Halsabygda Vassverk SA benytter lokale entreprenører ved både mindre og store prosjekter, her legges en sjøledningen over Skjelvågen ved Kleivset.

Vassverket har fornyet flere av reduksjonskummene med installasjon av Bermad ventiler, samt brukt rustfritt stål i armaturene for å tilpasse til eksisterende armatur.  Vassverket satser på Bermad ventiler for standardisere utstyret, og for å forenkle delelageret. (klikk for større bilde)